Tijd: 4 jaren geleden  Views: 45

Al langere tijd zitten we met een vraag waarop we geen antwoord hebben. Hoe kan het dat direct betrokkenen, Langedijker burgers, instellingen en bedrijven dus, in ieder dossier dat wij de laatste jaren gevolgd en onderzocht hebben blijven zitten met een grote kater? Hoe kan het dat zij zich beduveld en geschoffeerd voelen? Hoe kan het dat ze het gevoel kregen dat hun belang ondergeschikt is gemaakt aan een kennelijk groter belang? Is dat er dan? Hoe kan dat allemaal?

 

Opmerkelijk is dat het de laatste tijd steeds vaker voorkomt. Met name VVD wethouder Jasper Nieuwenhuizen heeft de horkerigheid in Langedijk geïntroduceerd. Met zijn gedrag en uitspraken jaagt hij keer op keer burgers en instellingen tegen zich in het harnas. Het begon met het bestuur van Museum Westflinge. Mensen die sindsdien nooit meer iets met de gemeente te maken willen hebben. Tegenover bestuur en directie van Stichting Voorschool Langedijk was het ‘’ik betaal dus ik bepaal’’. Het werd in de raadsvergadering van 22 maart ontkend. Er zijn zeker 3 getuigen die zijn uitspraak graag nog een keer komen bevestigen. Het is niet alleen horkerig, het is ook oerstom.

 

In diezelfde raadsvergadering nam Nieuwenhuizen de vrijheid raadslid Annelies Kloosterboer (Kleurrijk Langedijk) een lesje ‘’goede omgangsvormen’’ te geven. Het liefst zou hij haar en de hele oppositie erbij verbieden zich kritisch te uiten in de media. De coalitie van Dorpsbelang, VVD en CDA vond het best, werkte zelfs mee aan het opzetje om Nieuwenhuizen een podium te geven. Aan het einde van de vergadering op de 22e dreigde er een motie van wantrouwen en bood Nieuwenhuizen met hoorbare tegenzin zijn excuses aan. Als het allemaal niet zo triest was zouden we er hartelijk om kunnen lachen. Het zijn juist deze drie partijen die respect van ons eisen, niet meer met ons praten omdat zij ons relschoppers noemen en eisen dat ons gedrag verandert. Je moet maar lef hebben. 

 

De huidige coalitie heeft 11 van de 21 zetels. Van de opgekomen kiezers stemde 48,9% voor deze coalitie. Het feit dat er toch van een meerderheid sprake is heeft te maken met lijstverbindingen. Handig, kan men zeggen, maar wat heeft dat met legitimiteit te maken? En als je krappe zetelmeerderheid op een kiezersminderheid is gebaseerd, zouden dan een zekere bescheidenheid en terughoudendheid niet op z’n plaats zijn? Kunnen wij dit gedrag van onze bestuurders wel tolereren, en zo niet: wat staat ons dan te doen? Eens per 4 jaar je stem uitbrengen, is dat niet wat karig als het slecht gaat en het fatsoen ver te zoeken is? De financiën weer enigszins op orde maar de samenleving beschadigd, hebben we daarvoor gekozen? De burgemeester zou een rol moeten spelen, maar van deze burgemeester hoeven wij niets positiefs te verwachten. De oppositie zal zijn verantwoordelijkheid moeten nemen. Ook al worden hun moties weggestemd. En uiteindelijk zal de burger in actie moeten komen. Wij beraden ons en zoeken om te beginnen contact met al degenen die zich slecht behandeld voelen door de gemeente. Dit gaat een vervolg krijgen.   

Ander nieuws

Reacties