Tijd: 3 jaren geleden  Views: 32

Wij houden het liever op een correct en beschaafd ‘’Treedt af’’. Treedt af, college van VVD en CDA, stop met het negeren en treiteren van burgers. VVD en CDA, de partijen die verantwoordelijk waren voor de financiële ellende van de voorbije jaren. Daarna voor het respectloos repareren van de veroorzaakte schade. En nu voor het geblunder met een enquête waarin burgers wordt gesuggereerd dat ze kunnen meepraten over de bestuurlijke toekomst. Een dooie mus! Treedt alstublieft af. 

De aankoop van veel te veel grond voor Breekland (Swager/VVD), de afspraken met SBB over Westerdel (Koolaard/CDA), de bouw van ons megalomane theater De Binding (Hersbach/CDA). Het kostte ons allen € 40 miljoen. Toen Langedijk uiteindelijk door de provincie werd gedwongen orde op zaken te stellen namen wethouders Nieuwenhuizen (VVD) en Fintelman (CDA) dramatische beslissingen. Westflinge ging dicht, Atelier 6 verdween, rioolkosten à € 5 miljoen voor Breekland en Westerdel kwamen op ons aller bordje, sjoemelbelasting op ondergrondse netwerken werd ingevoerd. Subsidies (€ 5 miljoen per jaar) verdwenen bijna voor 100%, SVL ging failliet. Het geld is op, voorzieningen dalen naar C-niveau en al 4 jaar delibereert de raad over de zelfstandigheid. Bureau Berenschot is voor € 50.000 ingeschakeld om het werk van 3 voorgangers over te doen. Met een gemeente-brede enquête zegt de gemeente de burger middels een enquête bij dit onderzoek te willen betrekken. 

De opzet van de enquête rammelt aan alle kanten. Foutgevoelige sitenaam en inlogcodes, inlogcodes werken niet, in de papieren versie lopen de vragen van 1 t/m 12 (digitaal 1 t/m 10) en de waardering van de laatste vragen is op papier anders dan digitaal. Maar dat is nog maar de uitvoering. De inhoud is nog veel erger. De enquête is in hoge mate sturend. Nog nooit hebben wij een enquête gezien waarin je een minimum aantal zaken moest aangeven. Daarmee worden zaken belangrijker gemaakt dan ze zijn. Er zijn geen mogelijkheden om ‘’geen mening’’ te geven, geen vakje ‘’anders, nl…….’’. Cryptische omschrijvingen zoals innovatieve dienstverlening, uitgebreide website, waterrijk Langedijk, vrijwel elke vraag is multi-interpretabel. Wij hebben Berenschot gevraagd wie de eindverantwoordelijkheid draagt voor dit broddelwerk en werden terugverwezen naar de gemeente. Het antwoord van de gemeente: Berenschot heeft de enquête opgesteld in opdracht van de gemeente. Eén van onze lezers heeft de CEO van Berenschot prof. dr. Theo Camps om commentaar gevraagd. Hij heeft beloofd erop terug te komen. 

De Burgerrekenkamer Langedijk is de afgelopen weken bedolven onder reacties op de enquête. Zonder uitzondering zijn ze desastreus voor de gemeente. Er zijn ook veel reacties van mensen die halverwege het proces zijn afgehaakt; het lukte ze eenvoudig niet tot de enquête door te dringen. Meer eerdere enquêtes heeft de Burgerrekenkamer al aangetoond dat 90% van de burgers weinig tot geen vertrouwen heeft in de gemeente. Met onze ‘’enquête over de enquête’’ die nu op onze site staat willen we onderzoeken welke uitwerking deze gemeentelijke enquête heeft op de inwoners van Langedijk. Ga naar 

http://deburgerrekenkamerlangedijk.nl/poll.php 

Ander nieuws

Reacties