Tijd: 2 jaren geleden  Views: 36

De Langedijker politiek maakt zich druk om een plan van een Heerhugowaardse projectontwikkelaar. Pierre Komen heeft een ambitieus plan ontwikkeld om het stationsgebied aldaar met een ‘’landmark’’ op de kaart te zetten. Terwijl eerdere plannen van Langedijker bouwbedrijf Henselmans tot 8 verdiepingen gaan doet Komen het niet voor minder dan 20 verdiepingen. ‘’Maar dan heb je ook wel wat’’ zo laat deze ondernemer weten. ‘’Dan weet je: kijk, hier begint de stad’’. En daarvan vielen Langedijker raadsleden van hun stoel. 

Nieuwbouw
Je kunt er over twisten of een woontoren van 20 verdiepingen een natuurgebied à la Oosterdel nou beschadigt of ondersteunt. De nieuwbouw van Museum BroekerVeiling lokte ook heel wat reacties uit maar uiteindelijk heeft iedereen er wel vrede mee. Ooit verrees er in Parijs een nieuwe kantorenwijk, La Défense. Als je vanaf de Champs Elysées onder de Arc de Triomphe door naar het noorden keek zag je glazen kantoorreuzen. Parijs was te klein. Nu wordt La Défense beschouwd als een architectonisch hoogtepunt. Maar er speelt nog iets heel anders, en veel belangrijkers. 

Langedijk ontwikkelt met water
Langedijk heeft water tot een toeristisch speerpunt benoemd. ‘’Langedijk ontwikkelt met Water’’ heet het project. Miljoenen worden van de plank getrokken om Langedijk weer doorvaarbaar te maken. Toeristen worden met een ‘’burgemeestersbootje’’ van station Heerhugowaard naar Langedijk vervoerd. Waar zij aankomen bij de Toegangspoort van Langedijk, het Havenplein. Een verloederd pleintje met een openbare pisbak, een snackbar en een verwaarloosde bandenhandel. De grond daar is al tientallen jaren lang vervuild door benzine en olieresten. Nog nooit heeft de gemeente Langedijk een vinger uitgestoken naar dit in potentie leuke pleintje. De raad heeft nu € 100.000 beschikbaar gesteld voor nader onderzoek naar de mogelijkheden met het Havenplein. Daarvoor zal ten eerste grondonderzoek worden gedaan. De gemeente hoopt dat een commerciële partij het pand van de bandenhandel zal kopen. Maar als de kosten voor de (verplichte) sanering tegen vallen zal geen commerciële partij hierin geïnteresseerd zijn. Tenzij de gemeente natuurlijk die kosten voor haar rekening neemt. En dan begint alles weer van voren af aan. 

Gezellig Havenplein 
Heerhugowaard heeft nu zijn recreatiehaven Broekhorn. Leuke locatie en aantrekkelijk uitgevoerd. Maar wat was er nu logischer geweest dan dat Langedijk alle langsvarende schippers een leuke passantenhaven aan een gezellig dorpspleintje had kunnen bieden? Met wat terrasjes, een restaurantje, een paar winkeltjes. Ga maar in Friesland kijken hoe je dat doet. Maar onze gemeenteraad heeft er voor gekozen eerst een paar prutsloten in Noord-Scharwoude tegen de zin van de belanghebbende omwonenden aan elkaar te knopen. Kosten 1,3 miljoen. Meneer de Graaf viel van z’n stoel toen hij van de Heerhugowaardse plannen hoorde. Meneer de Graaf zit inmiddels 24 jaar in de gemeenteraad en heeft dus 24 jaar de tijd gehad eens iets aan het Havenplein te doen. Dat heeft hij niet gedaan. 

Geen recht van spreken
Langedijk zou enig recht van spreken hebben als wij hier onze eigen zaakje picobello in orde hadden. Maar wij hebben ons geld verbrast aan een industrieterrein, een theater en een begraafplaats. Totaal 40 miljoen in een diep zwart gat gekieperd. En nu steken we ons geld weer in de verkeerde dingen. Allemaal onder het toeziend oog van al die raadsleden die zich verbijsterd afvragen ‘’hoe dit nou weer kan gebeuren’’ en zeveren over de historische waarde van het Oosterdel gebied. Waar de gemeente Langedijk geen stuiver voor over heeft. Langedijk is een gemeente van regenteske boeren en heeft dringend een kwaliteitsimpuls nodig. Opheffen dus en volledig fuseren met Heerhugowaard! 


Ander nieuws

Reacties