Tijd: 14 weken geleden  Views: 187

Op 20 mei 2015 tekenden de gemeente Langedijk en Hoorne BV (vastgoed Vomar) een exploitatieovereenkomst betreffende de bouw van een nieuwe supermarkt op de voormalige Aldi-locatie naast een supermarkt van Deen. Deen deed weliswaar een 2 ton hoger bod op dat perceel maar Vomar kreeg de voorkeur. Voor een andere Deen-supermarkt, 400 m verderop, huurde Deen op dat moment een winkelpand aan Dorpsstraat 518-522. Dat pand was van de familie Nijman. Ger Nijman was en is fractievoorzitter van Dorpsbelang Langedijk. Hij en zijn familie hadden er een groot belang bij dat Deen daar zou blijven zitten en dus de Aldi-locatie niet zou kunnen kopen. Daar is niets mis mee, maar dan moet je je als raadslid niet met zo’n casus bemoeien. Dat deed Nijman wel en daarmee riep hij de schijn van belangenverstrengeling over zich af. De gemeente, het college en de raad hadden er geen enkel probleem mee. 

In 2018 verkocht Nijman c.s. de locaties Dorpsstraat 518, 518A, 520 en 522 voor een bedrag van € 3,5 miljoen aan Deen Vastgoed Winkels B.V. Inmiddels staat de oude Aldi al een paar jaar leeg en wordt dat pand de volgende rotte kies in het Langedijker winkelbeeld. Vomar (Hoorne BV) laat weten ‘’vooralsnog gaan we het plan bouwen. De vertraging komt doordat onze aannemer het erg druk heeft momenteel en we zijn nog in overleg met de gebruiker van de toekomstige winkelruimte in het plan''. Het woord ''vooralsnog'' betekent volgens Van Dale zoveel als ''voorlopig''. m.a.w., het kan nog alle kanten op. In de politiek (en dat is dit) betekent het ''we gaan het niet doen maar dat kunnen we nu niet zeggen''.  

De vraag rijst waarom Vomar zo nodig die locatie moest hebben. De vraag is ook waarom wethouder namens Dorpsbelang Langedijk Jan-Piet Beers zich zo inspande om Vomar te bevoordelen en aldus Deen buitenspel te zetten. Wat is de relatie tussen de onbegrijpelijke stappen van de gemeente destijds, de verkoop van het pand aan Deen in 2018 en het terugtrekken van Vomar op dit moment? De voornaamste relatie lijkt geld te zijn, en als dat het geval is zal ook de rol van wethouder Beers moeten worden onderzocht. Een raad met ballen zou hier een enquête naar instellen, dus dat zal hier in Langedijk wel niet gebeuren. 

Wij voorspellen dat Vomar inderdaad niet gaat bouwen en dat is volkomen logisch. Langedijk had toen al en heeft nog steeds een veel te hoog aantal m² supermarktvloer. Uiteindelijk zal Vomar de grond terug verkopen aan de gemeente Langedijk voor een prijs die ruim boven de toenmalige aankoopprijs van €650.000 zal liggen. De tandeloze gemeenteraad zal beamen dat dit ‘’een reële prijs’’ is en het erbij laten zitten. 

Ander nieuws

Reacties